Wat is het Berghjournaal?

Het Berghjournaal is het wekelijkse televisieprogramma van de twee 's Heeren Loo regio's in Noordwijk en Zuid-Holland.
Het wordt sinds 1982 uitgezonden op de Willem van den Bergh (zie geschiedenis) en er zijn inmiddels rond de 2000 afleveringen gemaakt.
Sinds 2009 wordt het Berghjournaal gemaakt in de vorm van dagbesteding bij de afdeling Multimedia van 's Heeren Loo. De kijkers van het Berghjournaal zien ontspannende rubrieken, zoals tv-spelletjes en optredens van artiesten die optreden op het zorgpark.
Daarnaast blijven de kijkers ook op de hoogte van bouwactiviteiten en ontwikkelingen binnen de organistatie. Het Berghjournaal bestaat uit ongeveer 18 verschillende video onderwerpen en het programma duurt een uur.

Geschiedenis het Berghjournaal

Het eerste Berghjournaal werd in de zomer van 1982 uitgezonden. Het was een uitzending die vooraf ging aan het zomerfeest met veelal zwartwit beelden uit voorgaande jaren. Saskia Engelenburg presenteerde deze uitzending vanuit de audiovisuele dienst.

Klik voor video
Het allereerste berghjournaal (is inmiddels zwart/wit geworden

Kort daarna kwam er een maandelijkse live uitzending vanuit de achterzaal van het restaurant met nieuwtjes en live optredens van bewoners. Vanaf 1985 werd het berghjournaal wekelijks op vrijdagmiddag uitgezonden vanuit het oude hoofdgebouw en en het vaste gezicht werd Inez Tollenaar. Rubrieken zoals het logopedieverhaaltje en meneer bouwgraag en de doehoek deden hun intrede. De uitzendingen duurde in die tijd 30 minuten.

Klik voor video
Het Berghjournaal van 23 januari 1987 met Andra Knetch
Klik voor video
Het Berghjournaal van 9 september 1989 met Andra Knetch

Vanaf 1987 kwamen er veel vaste rubrieken bij zoals de jarige van de week en het gebaar van de week, het paviljoen van de maand en de kurenkop van de week. Er kwam steeds meer publiek bij de uitzending en dat was dan ook de reden dat er in 1989 een tijdje uitzendingen werden verzorgd vanuit het Kruispunt. Vanaf 1991 ging het berghjournaal ook de bewoners meer informeren over het beleid van de Willem van den Bergh en daarvoor werd de bewoners inforaad opgericht.

Klik voor video
Het Berghjournaal van 11 februari 1996
Klik voor video
Het Berghjournaal van 19 oktober 2001 met jeannette Portillo

Rondom het Zomerfeest was het team van het berghjournaal in de jaren negentig tot en met 2010 ook altijd erg actief met live uitzendingen vanaf het feestterrein. Zo werden alle optredens live uitgezonden en werd het zomerfeest geopend met een zomerfeest berghjournaal. Leerlingen en oudleerlingen van het Grafisch lyceum in Rotterdam (en Amsterdam) vormden Ploeg 5 en met hen werd ook ieder jaar een leuke DVD gemaakt van het zomerfeest.

Klik voor video
Het zomerfeestberghjournaal van 1995 (thema vrijheid blijheid)
Klik voor video
Zomerfeest uit 2000 (Thema: scandinavie)

Van 2005 tot 2009 werd het Berghjournaal ook in Monster op het Westerhonk uitgezonden. In 2008 startte we ook met een maandelijkse mini uitzending voor de lokale omroep Nens. Dit kwam omdat beide instellingen 1 organisatie vormde. De naam werd in die periode gewijzigd in `s Heeren Loo enzo.

Klik voor video
Het berghjournaal van 13 januari 2006 met Syvia Vonk
Klik voor vergroting
Foto: 2009 uitzending 9 mei 2009

In de loop der jaren presenteerden Tinie, Tina, Hans, Jeannet, Sylvia en Margreet de gezellige uurtjes van het Berghjournaal. Vanaf 2006 gingen ook clienten meepresenteren en al gauw werd Patrick een vaste presentator samen met Jeroen.

Dankzij de stichting Vrienden kreeg het berghjournaal onder andere studiocamera`s, een DJ set en cadeau en tv schermen cadeau

Sinds 2009 wordt het Berghjournaal gemaakt door deelnemers van de Multi media dagbesteding . De inbreng van de deelnemers is groot en veel deelnemers van multi media hebben nu eigen rubrieken die ze zelf presenteren en monteren.

Klik voor vergroting
Stichting vrienden geeft de camera als cadeau aan het Berghjournaal
Klik voor video
Korte video hoe deelnemers hun steentje bijdragen aan de uitzending.

Doordat veel mensen sinds de jaren negentig verhuisden naar woningen in omringende dorpen kregen onze trouwe kijkers videobanden per post, vanaf 2006 kregen alle woningen DVD`s opgestuurd en vanaf maart 2020 was het Berghjournaal (door de opkomst van corona en smart tv`s) terug te zien op ons eigen Youtube kanaal.

Tijdens het eerste jaar van de coronaperiode werd het berghjournaal vaker uitgezonden omdat veel mensen thuis zaten. We gaven veel informatiue maar dankzij de Heppie Tijd Show was er ook veel lol te beleven.

Klik voor vergroting
Info van de directie
Klik voor vergroting
Heppie tijd show

Op 20 januari 2023 gingen we het Berghjournaal, na bijna 3 coronajaren, weer met publiek opnemen. In de eerste uitzending namen we afscheid van Jeroen, want vanaf die uitzending presenteerde Patrick het Berghjournaal samen met Ashwin. We gingen de uitzendingen ook van tevoren opnemen op donderdagmiddag. Op die manier was de uitzending op vrijdag op tijd te zien via deze website en op on YouTube kanaal.

Klik voor vergroting
Berghjournaal Studio
Klik voor vergroting
Ashwin en Patrick